Peter Englund


Peter Englund (Boden, 4 april 1957) is een Zweedse schrijver en historicus. Hij is sinds 2002 lid van de Zweedse Academie en is sinds 2009 werkzaam als de permanente secretaris van dit gezelschap.

Achtergrond

Englund is afkomstig uit een familie van militairen. Na zijn middelbare school vervulde hij zijn dienstplicht in het Zweedse leger in het Norrbotten Regiment in Boden. Hij was politiek actief en sympathiseerde met de Vietcong. Englund studeerde archeologie, geschiedenis en theoretische filosofie aan de Universiteit van Uppsala.
Nog tijdens zijn studie schreef hij de bestseller Poltava (1988), een gedetailleerd verslag over de Slag bij Poltava, waar in 1709 de troepen van de Zweedse koning Karel XII werden verslagen door het Russische leger van tsaar Peter I. Ook was Englund medewerker van de Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten (MUST), de Zweedse militaire inlichtingendienst. In 1989 promoveerde hij op een dissertatie over het wereldbeeld van de Zweedse adel in de zeventiende eeuw.

In 1993 werd Englund onderscheiden met de Augustpriset. Ook ontving hij in 2002 de Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. In datzelfde jaar werd hij gekozen als lid van de Zweedse Academie.

Englund schrijft non-fictieboeken en essays, vooral over geschiedenis, zowel over de periode waarin Zweden een politieke grootmacht was als over andere onderwerpen. Zijn stijl is toegankelijk en voorzien van verhalende details, die gewoonlijk niet in typische geschiedenisboeken voorkomen.

(Bron: Wikipedia)

Boeken van Peter Englund

De schoonheid en het verdriet van de oorlog

In De schoonheid en het verdriet van de oorlog beschrijft historicus Peter Englund het leven van een aantal, meest jonge, personen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat hierbij niet zozeer om de grote gebeurtenissen, maar vooral over de kleine verhalen. Hij baseert zich hierbij op dagboeken, brieven en andere historische documenten.

Lees verder... »

 

Wat betekenen de sterren?

1 = Teleurstellend en niet de moeite van het lezen waard
2 = Aardig om te lezen als je niets anders hebt
3 = Een goed boek, absoluut de moeite waard
4 = Een buitengewoon goed boek, een echte aanrader
5 = Een meesterwerk dat je gelezen moet hebben

De beoordelingen geven mijn persoonlijke mening weer. Het staat iedereen uiteraard vrij om een andere mening te hebben.